یکی از راه های متداول، برای سرمایه گذاری در کشور ما ایران، خرید سکه می باشد و دولت هم برای کنترل بر روی این سرمایه گذاری اقدام به وضع یک سری قوانین کرده است. با توجه به نوسانات اقتصادی سال 97 و اقدام به خرید سکه و ارز توسط هموطنان عزیزمان، تاکنون دو بخشنامه در مورد دریافت مالیات برای خرید سکه وضع شده است.
اولین مورد بخشنامه ۲۰۰/۹۸/۵۰۷ موسوم به بخشنامه مالیات مقطوع عملکرد سال ۹۷ برای دریافت کنندگان سکه از بانک مرکزی بود و در مورخ ۹۸/۳/۱۲ صادر گردید.
سپس، بخشنامه دیگری نیز با نام مالیات مقطوع عملکرد سال 1398 اشخاص حقیقی دریافت کننده سکه از بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران و طی شماره 512/99/200 در تاریخ 1399/05/22 ابلاغ گردیده است.
مقایسه دو بخشنامه مالیات خرید سکه سال 97 و 98
سازمان امور مالیاتی در دو مرحله، برای دریافت کنندگان سکه از بانک مرکزی، اقدام به صدور بخشنامه ی مالیاتی کرده است.
- در بخشنامه اول در تاریخ 3 اسفندماه سال 1398 صادر و در آن مالیات خرید سکه سال 1397 از بانک مرکزی تعیین شده است. در بخشنامه دوم که در تاریخ 22 مرداد ماه سال 1399 صادر شده است، مالیات قطعی خرید سکه برای سال 1398 ابلاغ گردیده است.
- بخشنامه اول برای خریداران حداکثر 200 سکه سال 97 می باشد و بخشنامه دوم برای خریداران حداکثر 185سکه سال 98، مشخص شده است.
- باتوجه به مفاد ذکر شده در این بخش نامه ها، خریداران سکه کمتر از سقف اشاره شده از نگه داری اسناد، مدارک و تسلیم اظهارنامه معاف می باشند و مالیات قطعی آنها مشخص شده است.
- دریافت کنندگان سکه بالاتر از این میزان باید نسبت تسلیم اظهارنامه مالیاتی اقدام را مبذول بفرمایند و مشمول مالیات می باشند.
- مودیان مشمول این بخشنامه، باید برای پرداخت مالیات قطعی به سامانه مودیان مالیات سازمان امور مالیاتی کشور مراجعه کنند و اقدامات لازم را انجام دهند.

مالیات خرید سکه و بخشنامه آن
مالیات خرید سکه
چنانچه، شخصی ار طریق خرید و فروش سکه، دارای کسب درآمد باشد، این درآمد باید تابع قوانین مالیات بر درآمد باشد، زیرا خرید و فروش سکه از نظر قانونی نوعی درآمد محسوب می شود و مشمول مالیات است.
بر اساس این اصل، افرادی که اقدام به ثبت نام در سامانه ی خرید سکه بانک مرکزی اقدام کنند و بعد از گذشت مدت زمانی، برای کسب سود اقدام به فروش این سکه ها کرده باشند، به نوعی درآمد محسوب می شود و مشمول مالیات قطعی خرید سکه می شوند.
البته با توجه به مطالب ذکر شده در بالا و مشخص شدن تعداد سکه ها، مشمول مالیات می شوند و باید با توجه به تعداد این سکه ها و درآمد به دست آمده، اظهارنامه مالیاتی خود را تکمیل کنند و به سازمان امور مالیاتی ارائه دهند.
مالیات مقطوع خرید سکه برای خریداران سال 1397
محاسبه ی مالیات خرید سکه، برای خریدارانی که در سال 1397 سکه خود را از بانک مرکزی دریافت نمودهاند، به شرح زیل میباشد:
- خرید تا 20 عدد سکه، مشمول مالیات نمی شود.
- خرید بیشتر از 20 سکه تا 60 عدد، به این صورت می باشد که در ازای هر سکه یک ملیون و پانصد هزار ریال مالیات تعلق می گیرد. به این معنا می باشد که به عنوام مثال اگر 50 سکه دریافت کرده باشید، 20 عدد آن معاف و باقی مانده که 30 عدد سکه می شد مشمول مالیات است.
- اگر چنانچه بیشتر از 60 سکه دریافت کرده باشید، مالیات قطعی خرید سکه نسبت به مازاد 60 تا 100 سکه، در ازای هر سکه 2 میلیون ریال میباشد. در واقع به این معنی می باشد که اگر چنانچه 90 سکه دریافت کرده باشید، 20 سکه ی اولیه معاف از مالیات می باشد و 40 سکه با مالیات 150 هزار تومانی و 30 سکه ی دیگر با مالیاتی 200 هزار تومانی محاسبه می شود.
- مالیات قطعی خرید سکه نسبت به مازاد 100 تا 200 سکه، 2 میلیون و پانصد هزار تومان می باشد.
مالیات خرید سکه برای خریداران سال 1398
محاسبه مالیات قطعی خرید سکه برای دریافت کننده سکه از بانک مرکزی در سال 1398 حسب بخشنامه 200/99/512 به شرح زیل میباشد:
- خرید سکه تا 10 عدد مشمول مالیات نمی باشد.
- خرید سکه بیشتر از 10 عدد تا 30 قطعه، مشمول 4 میلیون ریال برای هر عدد مازاد 10 عدد مشمول مالیات می باشد.
- مالیات قطعی خرید سکه برای مازاد 30 تا 50 قطعه سکه، در ازای هر سکه مبلغ پنج میلیون و دویست هزار ریال می باشد. در واقع از این 50 عدد سکه، 10 عدد معاف از مالیات می باشد، 30 عدد مشمول مالیات 4 میلیون ریالی و با بقی مشمول مالیات پنج میلیون و دویست هزار ریالی است.
- دریافت بیشتر از 50 سکه تا 185 قطعه سکه، در ازای هر سکه مبلغ شش میلیون و پانصد هزار ریال، مقطوع میباشد.
- مهلت پرداخت مالیات موضوع این بخشنامه تا پایان مرداد سال 1399 بوده و مشمولین این قانون موضوع ماده 190 قانون مالیاتهای مستقیم موظف به پرداخت جریمه ی دیرکرد خواهند شد.

حذف مالیات سکه و جریمه درکرد پرداخت آن
حذف مالیات سکه
محاسبه ی مالیات سکه و قطعی بودن پرداخت آن، برای افرادی که قصد خرید و فروش سکه را داشته باشند و از طریق این خرید و فروش کسب درآمد کنند، می باشد.
توجه داشته باشید که، اگر شخصی از بانک مرکزی سکه دریافت و آن را نفروخته باشد، مشمول این مالیات قطعی سکه نمی شود.
جریمه دیرکرد پرداخت مالیات سکه
توجه داشته باشید که، مالیات خرید سکه هم مشمول دیرکرد موضوع ماده 190 قانون مالیاتهای مستقیم می شود و کلیه ی خریداران سکه از بانک مرکزی در سالهای 97 و 98 که نسبت به پرداخت مالیات اقدام خود تا کنون اقدام نکرده باشند، مشمول جریمه دیرکرد ماهیانه 2.5 درصد خواهند شد.
استعلام شمول مالیات خرید سکه
برای استعلام مالیات سکه، صفحه ای در سایت سازمان امور مالیاتی کشور، با عنوان پیگیری نحوه پرداخت مالیات خریداران سکه پیشبینیشده است. برای گرفتن این استعلام، می توانید کد ملی خود را وارد کنید و نسبت به شمول یا عدم شمول مالیات خرید سکه ی خود، استعلام بگیرید.
با توجه به توضیحات قید شده در این صفحه و مفاد ۱ و ۹۳ قانون مالیاتهای مستقیم اصلاحی مصوب ۳۱/۴/۱۳۹۴ و بنا به اختیار حاصل از تبصره ماده ۱۰۰ قانون مذکور و منظور تکریم مودیان و تسهیل وصول مالیات و ایجاد هماهنگی و وحدت رویه در تعیین مالیات عملکرد سال ۱۳۹۷ دریافت کننده سکه از بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران سازمان مالیاتی اقدام به طراحی سیستم اخذ مالیات برخط نموده است.
فرایند پرداخت مالیات برای گروههای مختلف مشمولان، متفاوت می باشد و به همین دلیل افراد باید بعد از استعلام مشمول مالیات سکه بودن، با فرایند پرداخت مالیات خود آشنا شوند.
با توجه به مطالب ذکر شده در این مقاله، یکی از روش های سرمایه گذاری و پس اندار برای ایرانیان، خرید سکه و طلا می باشد. دولت هم به دلیل این که این کار، سرمایه ی زیادی را عاید فرد می کند و وضعیت بازار را تغییر می دهد، برای تنظیم و کنترل بازار مالیات سکه را وضع کرده است.