مطالب مالیاتی

طرح جامع مالیاتی چیست

طرح جامع مالیاتی چیست

طرح جامع مالیاتی، از طرح های مهم و ملی کشور محسوب می شود و در راستای اقتصاد مقاوتی تعریف شده است. با اجرای این طرح، نظام مالیاتی سنتی و ناکارآمد از بین می رود و پابرجایی آن هم بر فرایند شناسایی، ردگیری جریان اطلاعات فعالان اقتصادی کشور، پردازش اطلاعات، تشخیص مالیات و وصول مالیات می باشد.

این طرح، یک موتور محرک نظام نوین مالیاتی محسوب می شود و بر اساس سه فرآیند شناسایی، ردگیری جریان اطلاعات فعالان اقتصادی کشور و پردازش اطلاعات برای تشخیص مالیات و وصول آن مشخص شده است و برای تحقق و دستیابی به این اصول باید سازماندهی و اجرای سایر فرآیندهای پشتیبانی مربوط به آن را داشته باشید.

با توجه به اجرای طرح جامع مالیاتی، انجام امور و ارائه ی خدمات به مودیان سریع تر می شود و روش سنتی جای خود را به روش الکترونیک می دهد و تمام مراحل به صورت الکترونیکی انجام می شود.

اجرای این طرح، تاثیر زیاد و موثری بر روی اقتصاد کشور، پشتیبانی سازمان، وزات خانه ها، حمایت دولت و کل نظام می باشد و دولت هزینه های خود را در راستای انجام این طرح از مالیات های دریافتی تامین می کند.

مزیت های طرح جامع مالیاتی

طرح جامع مالیاتی، باعث رضایت مودیان و افزایش درآمدهای مالیاتی شده است و هزینه های مالیاتی و فرار مالیاتی کاهش پیدا کرده است. سازمان باید یک رویکرد سیستمی برای وصول تمام درآمد ها، رضایت تمام مودیان و برخورد با مسائل و مشکلات داشته باشد.

اجرای این طرح، باعث شده است که دریافت اظهارنامه، ارسال صورت معاملات فصلی، دسترسی مودیان به پرونده های مالیاتی خود، برخورداری از امضای دیجیتال و دریافت اطلاعات به راحتی انجام می شود.

مزیت های طرح جامع مالیاتی

مزیت های طرح جامع مالیاتی در ایران

مشکلات اجرای طرح جامع مالیاتی

با توجه به اینکه، اجرای هر طرحی ممکن است دارای مشکلاتی باشد، مشکلات و سختی های این طرح هم می تواند، عدم استقلال نظام مالیاتی کشور، کمبود منابع نیروی انسانی ماهر، منابع مالی و منابع فیزیکی، عدم دسترسی به پایگاه اطلاعات اقتصادی و عدم نگاه یکپارچه به موضوعی باشد.

در حوزه نظام مالیاتی ارزش افزوده هم باعث عدم تمرکز نظام مالیاتی به موضوع تمکین مودیان و حجم بالای معوقات مالیاتی در حوزه سازمان وصول مالیات می شود.

دستور کار سازمان برای طرح جامع مالیاتی

هدف از اجرای طرح جامع مالیاتی، برای بالا بردن کارایی و اثر بخشی سازمان می باشد و افزایش درآمدهای مالیاتی، کاهش هزینه های عملیات و افزایش رضایت ذی نفعان را به همراه می آورد.

این طرح باعث می شود که، اطلاعات مودیان مالیاتی در پایگاه اطلاعات ذخیره و اتصال این اطلاعات از راه الکترونیکی انجام شود و در نهایت فرار مالیاتی بسیار کم می شود.

طرح جامع مالیاتی و پروژه های متشکل از آن

همان طور که می دانید، هدف از اجرای طرح جامع مالیاتی، یک نقشه برای ارتقاء حرکت نظام مالیاتی می باشد و به وسیله ی 32 پروژه و چگونگی دست یابی به اهداف را مشخص می کند و محورهای موجود در این پروژه ها، مقدمات و الزامات کار برای پشتیبانی نرم افزارهای یکپارچه مالیاتی مشخص می کند.

مشکلات اجرای طرح جامع مالیاتی

مشکلات اجرای طرح جامع مالیاتی درجامعه

طرح جامع مالیاتی و کاهش هزینه ها

سازمان امور مالیاتی با توجه به این طرح می تواند، امکان رسیدگی دقیق به پرونده مودیان مالیاتی پرریسک را داشته باشد و آن ها را مورد حسابرسی دقیق قرار دهد. زیرا، برای رسیدگی به تمامی پرونده های مالیاتی وقت و هزینه های بسیار بالایی صرف می شود و این بستر الکترونیکی، بخش بسیار چشمگیری از هزینه ها را کاهش می دهد.

همچنین، به وسیله ی پیامدهای الکترونیکی مانند: ارائه اظهارنامه، رسیدگی ها، دادرسی مالیاتی، پرداخت مالیات و … هزینه ی مصرف کاغذ بسیار کاهش پیدا می کند و البته که مراجعات حضوری هم بسیار کم می شود و در وقت، انرژی و هزینه های مالی بسیار اثر گذار می باشد.

اجزای تشکیل دهنده طرح جامع مالیاتی

طرح جامع مالیاتی از چهار بخش تشکیل شده است:

  • پایگاه اطلاعات مودیان مالیاتی
  • پورتال خدمات الکترونیکی مالیاتی
  • سامانه مدیریت فرآیندهای درون سازمانی مالیاتی
  • سامانه مدیریت ریسک و انتخاب الکترونیک برای حسابرسی
اجزای تشکیل دهنده طرح جامع مالیاتی

اجزای تشکیل دهنده طرح جامع مالیاتی در کشور

مهم ترین اهداف طرح جامع مالیاتی

اجرای این طرح، پیامدهای بسیار اثر بخشی داشته است و مهم ترین اهداف اقتصادی آن هم، افزایش درآمد های مالیاتی از راه جلوگیری از فرار مالیاتی، حذف معافیت های غیر ضروری، شناسایی مودیان جدید مالیاتی، سریع تر شدن فرآیند تشخیص و وصول مالیات می باشد.

طرح جامع مالیاتی و سود این طرح برای مردم

شفافیت اقتصادی، بالارفتن میزان آگاهی عمومی و چگونگی ارائه اظهارنامه مالیاتی و پیگیری آن از جمله مزیت ها و ویژگی های طرح جامع مالیاتی می باشد و با توجه به الکترونیکی انجام دادن این کارها، مسافرت های درون شهری و هزینه های جانبی آن کاهش پیدا می کند.

ارتباطات بین مودیان و ممیزان مالیاتی کاهش پیدا می کند و در نتیجه تبانی های احتمالی بین آن ها کم و عملکرد مالیاتی به صورت یکپارچه در سطح کشور اجرا و تمامی فرآیندهای مالیاتی مدیریت و اجرا می شود.

با توجه به مطالب ذکر شده در این مقاله، طرح جامع مالیاتی از طرح های مهم و ملی کشور است و بی شک به عنوان موتور محرک نظام نوین مالیاتی محسوب می شود.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *