شورای عالی مالیاتی، بالاترین مرجع برای رسیدگی و حل اعتراضات و اختلافات مالیاتی نسبت به برگ تشخیص مالیاتی، می باشد و قبل از تشکیل شدن این شورا، اختلاف های مالیاتی را در هیات بدوی و هیات تجدید نظر مورد بررسی قرار می دادند.
با توجه به مراحل مختلف، رای هیات تجدید نظر قطعی و لازم الاجرا است و کمتر پیش می آید که پرونده ای به شورای عالی مالیاتی برسد، ولی اگر چنانچه مودیان مالیاتی، نسبت به پرونده ی خود دارای شکایتی باشند، بعد از طی شدن مراحل قبلی وظیفه ی رسیدگی به شکایات بر عهده ی شورای عالی مالیاتی می باشد.
شورای عالی مالیاتی
یک از مراجع رسیدگی به امور مالیاتی، این شورای امور مالیاتی است و وظیفه ی آن هم رسیدگی به شکایت در مورد رای هیات حل اختلاف مالیاتی می باشد و در صورتی که مودیان شکایتی داشته باشند، یک ماه پس از اعلام رای هیات حل اختلاف، میتوانند نسبت به رای مذکور اعتراض داشته باشند.
شورای عالی مالیاتی، دارای 25 نفر متخصص در امور حسابداری، حسابرسی مالی و اقتصادی می باشد و در صورت عدم رعایت قوانین و مقررات موضوعه در هیات حل اختلاف و یا نقص جریان رسیدگی به پرونده مالیاتی مودی، میتوانند به شورای عالی مالیاتی مراجعه کنند و اعتراض خود را اعلام نمایند.
اعضای شورای عالی مالیات
اعضای شورای عالی مالیاتی متشکل از 25 نفر با مدرک کارشناسی می باشد و این افراد باید در امور مربوطه مانند: امور حقوقی، حسابداری وحسابرسی صاحب نظر و کارشناس باشند و این افراد هم به وسیله ی رئیس سازمان امور مالیاتی انتخاب و حکم وزیر اقتصاد و دارایی منصوب می شوند.
البته، حداقل 15 نفر از این اعضاء باید از کارکنان وزارت اقتصاد و امور دارایی باشند و 6 سال هم سابقه ی کار در این وزارت خانه را داشته باشند.
جلسات و تصمیمات شورای عالی مالیاتی
جلساتی که این اعضای شورای مالیاتی تشکیل می دهند، برای داشتن رسمیت باید با حضور حداقل دو سوم اعضا باشند و تصمیمات اتخاذ شده ی این شورا، اگر با رای حداقل نصف به علاوه یک نفر از حاضرین برسد، دارای اعتبار و وجهه قانونی می باشد و با حضور 17 نفر از 25 نفر از عضو شورا، جلسه به صورت رسمی شناخته می شود.
طول دوران خدمت اعضای شورای عالی مالیاتی
همان طور که در بالاتر هم بیان کردیم، این اعضاء به وسیله ی سوی رئیس سازمان امور مالیاتی به مدت سه سال برای تصدی این شغل انتخاب می شوند و تا پایان سه سال هم قابل تغییر نیستند و فقط در صورت درخواست خودشان یا به خاطر حکم قطعی دادگاه اختصاصی اداری موضوع ماده 267 قانون می توانند تغییر کند. پس از پایان سه سال هم البته این اعضاء می توانند دوباره در همین پست خدمت کنند.
رئیس شورای عالی مالیاتی
رئیس شورای عالی مالیاتی، از میان اعضای شورای عالی مالیاتی انتخاب می شود و البته که باید از میان اعضای کارمند وزارت اقتصاد و امور دارایی باشد و عموما با پیشنهاد رئیس کل سازمان امور مالیاتی و حکم وزیر اقتصاد به این سمت انتخاب می شود.
شورای عالی مالیاتی 8 شعبه دارد و هر شعبه دارای 3نفر اعضاء می باشد و رئیس و سایر اعضای شعبه به وسیله ی رئیس شورای عالی مالیاتی انتخاب می شوند.
حق اعتراض به رای قطعی هیات حل اختلاف مالیاتی
بر اساس ماده ی 251 قانون مالیات های مستقیم، مودی و یا اداره امور مالیاتی می توانند ظرف یک ماه از تاریخ ابلاغ رای قطعی هیات حل اختلاف مالیاتی با توجه به عدم رعایت قوانین و مقررات موضوعه و یا نقص رسیدگی، با اعلام دلایل کافی به شورای عالی مالیاتی شکایت و نقض رای و تجدید رسیدگی را درخواست نماید.
شورای عالی مالیاتی هم، بدون ورود به ماهیت امر، پرونده ی مذکور را از لحاظ رعایت تشریفات و کامل بودن رسیدگی های قانونی و مطابقت مورد با قوانین و مقررات موضوعه، بررسی و رای مقتضی را صادر می کند.
وظایف و اختیارات شورای عالی مالیاتی
شورای عالی مالیاتی هم مانند دیگر سازمان ها، دارای وظایفی هستند و در ذیل آن ها را بیان می کنیم:
- تدوین آیین نامه و بخشنامه های مربوط به اجرای قانون مالیات مستقیم
- پیشنهاد راهکار اجرایی برای تغییر اصلاح و حذف قوانین
- اظهارنظر و دادن مشورت طبق درخواست وزیر دارایی یا رئیس کل سازمان امور اقتصادی
- رسیدگی به اعتراضات مبنی بر رای هیات اختلاف مالیاتی
- رسیدگی به شکایت بدون توجه به ماهیت شکایت
- ارجاع پرونده مالیاتی برای حل اختلاف به شورای عالی استان
- ایجاد وحدت رویه
- ارسال یک نسخه از رای صادره برای داستان انتظامی
با توجه به مطالب ذکر شده در این مقاله، شورای عالی مالیاتی از بیست و پنج نفر عضو که از بین اشخاص صاحب نظر، مطلع و مجرب در امور حقوقی، اقتصادی، مالی، حسابداری و حسابرسی که دارای حداقل مدرک تحصیلی کارشناسی یا معادل در رشتههای مذکور میباشند به پیشنهاد رییس کل سازمان امور مالیاتی کشور و حکم وزیر امور اقتصادی و دارایی منصوب میشوند و دارای وظایفی مانند رسیدگی به شکایات مودیان مبنی بر رای های صادر شده می باشد.