مفاصای حساب مالیات، همان برگه تسویه حساب مودیان می باشد و نشانگر عدم بدهی مودی، تا تاریخ صدور گواهی مفاصای حساب، به سازمان امور مالیاتی است. شرایط دریافت این مفاصا حساب هم، پرداخت مالیات قطعی از طرف مودی و طرح درخواست گواهی مفاصای حساب می باشد.
نحوه دریافت گواهی مفاصای حساب، با ارائه درخواست حضوری به اداره مالیاتی بوده و سایت و سامانه ای برای دریافت آنلاین مفاصا حساب، هنوز پیش بینی نشده است.
در واقع، یکی از مفاهیم بسیار پرکاربرد و مرسوم در حوزه امور مالیاتی و حسابداری، مفاصای حساب می باشد و از نظر لغوی، به معنای تسویه حساب است. مودی، پس از پرداخت مالیاتی تعلق گرفته، برگه ای تحت عنوان برگه مفاصای حساب دریافت می نماید.
راهنمای دریافت مفاصا حساب برای وکلا
بر اساس قانون مالیات های مستقیم، وکلا و کارآموزان این کانون می توانند مفاصا حساب دارایی (ماده ۱۸۶) خود را به صورت سیستمی از کانون دریافت کنند.
به گزارش مسئول واحد انفورماتیک کانون وکلا، وکلا و کارآموزان گرامی میتوانند از تاریخ ۱۴۰۲/۰۳/۰۹ با مراجعه به واحد انفورماتیک کانون مفاصا حساب دارایی (ماده ۱۸۶) خود را به صورت سیستمی دریافت نمایند.
دریافت برگه یا گواهی مفاصا حساب مالیاتی، نشان دهنده ی تسویه حساب مودی با سازمان امور مالیاتی است و برای ارائه به برخی از سازمان ها و ارگان ها، مورد استفاده قرار می گیرد.
بنابراین، لازم است که مودیان، پس از پرداخت بدهی مالیاتی خود، مفاصای حساب آن را نیز دریافت نمایند. به همین مناسبت، اطلاع از اینکه شرایط صدور و دریافت مفاصای حساب مالیاتی به چه صورت امکان پذیر بوده، الزامی می باشد.
بر اساس ماده 235 قانون مالیات های مستقیم، شرایط صدور مفاصای حساب مالیاتی، مشخص شده است که بر اساس این ماده، سازمان امور مالیاتی، مکلف شده است که حداکثر ظرف مدت 5 روز از تاریخ وصول تقاضای برگه مفاصای حساب مالیاتی از طرف مودی، نسبت به مودیانی که بدهی مالیاتی خود را پرداخت نموده اند، گواهی یا برگه مفاصای حساب مالیاتی صادر نموده و تحویل دهد.
بر این اساس، یکی از مهم ترین شرایط صدور مفاصای حساب مالیاتی، آن است که مودیان، ابتدا تقاضای دریافت مفاصای حساب مالیاتی را داشته باشند و به این منظور، مودیان با مراجعه به یکی از ادارات مالیاتی، می توانند فرم تقاضای برگه مفاصا حساب مالیاتی را اخذ و تکمیل نمایند.
یکی دیگر از شرایط صدور گواهی مفاصای حساب مالیاتی، آن است که مودیان، ابتدا باید اظهارنامه مالیاتی تنظیم و ارائه کنند و پس از اینکه میزان مالیات قطعی تعلق گرفته به آن ها مشخص شد، برای پرداخت بدهی مالیاتی خود اقدام کنند؛ چرا که گواهی مفاصای حساب مالیاتی، به منزله تسویه حساب مالیاتی، با سازمان امور مالیاتی کشور می باشد.
نحوه دریافت مفاصای حساب مالیات برای مشاغل دیگر
اولین اقدام برای دریافت مفاصا حساب مالیاتی، طرح تقاضای دریافت گواهی مفاصای حساب مالیاتی است و به این منظور، می توان به یکی از شعب اداره مالیات، مراجعه نموده و درخواست مفاصای حساب مالیات نمود. در این مرحله، پرونده مالیاتی مودی، به اطلاع کارشناس مالیاتی می رسد و خلاصه پرونده مالیاتی مودی (در خصوص بدهکار بودن یا نبودن وی) مورد ملاحظه قرار می گیرد.
در صورتی که مودی، قبلا از طریق سامانه اظهارنامه مالیاتی، میزان درآمد خود را اعلام نموده و سپس، قبض مالیاتی خود را پرداخت کرده باشد، گواهی مفاصای حساب مالیاتی در خصوص عملکرد سالانه مربوط برای وی، صادر و به امضای مسئولان ذی ربط می رسد و متقاضی، می تواند گواهی مفاصای حساب مالیاتی را دریافت نماید.
اما در خصوص اینکه آیا از طریق این سامانه، امکان دریافت مفاصا حساب مالیاتی نیز وجود دارد، باید پاسخ منفی داد. به عبارت دیگر، در حال حاضر، سامانه دریافت مفاصا حساب مالیاتی به صورت آنلاین، مورد پیش بینی قرار نگرفته است و دریافت و صدور مفاصا حساب مالیاتی، جزء خدمات ارائه شده درگاه ملی خدمات مالیات، نمی باشد.
بنابراین، به جای دریافت مفاصای حساب مالیاتی به صورت آنلاین، مودیان، می بایست ابتدا، مالیات خود را از طریق سایت و سامانه سازمان امور مالیاتی، پرداخت نموده و سپس، برای اینکه گواهی مفاصای حساب مالیاتی صادر شود، به صورت حضوری، درخواست خود را به اداره مالیاتی مربوطه، ارائه نمایند.