در نظام مالیاتی کشورها، پرداخت مالیات ازجمله مواردی است که باعث توزیع عادلانه درآمد در بین اقشار مختلف جامعه می شود و برخی از افراد و کسب و کارها ها مشمول دریافت معافیت مالیاتی می باشند.
مشاغل معاف از مالیات
در قوانین مالیات در رابطه با معافیت از آن چهارده ماده وجود دارد که بر طبق آن گروههای زیر از پرداختش معاف خواهند شد. در ادامه لیست مشاغل معاف از مالیات را ذکر می کنیم:
- فعالیتهای تولیدی و معدنی و گردشگری
- کسب و کارهای مربوط به اختراعات و اکتشافات
- فعالیتهای کشاورزی
- بخش صادراتی
- هزینههای مربوط به درمان
- سپردههای بانکی
- جوایز مربوط به حوزههای علمی و پژوهشی
- فعالیتهایی در حوزه آموزش
- جهیزیه و مهریه
- بخشهای تعاونی
- بخش صادرات کشور
- صنایع دستی
- سود مالی پروژهها
- فعالیتهای اقتصادی در منطقههای آزاد_تجاری و صنعتی
- حوزههای فرهنگی و هنری
- ترانزیت کالاها
مشاغل معاف از مالیات کارت خوان
دولت بهمنظور تشویق و حمایت از برخی کسبوکارهای کوچک و متوسط و رشد فعالیتهای اقتصادی، برخی مشاغل را از پرداخت مالیات کارتخوان معاف کرده است.
علاوه بر این، بر اساس اعلام بانک مرکزی درآمدهای حاصل از فروش این مشاغل وارد سیستم مالیاتی کشور نخواهد شد. فهرست مشاغل معاف از مالیات کارتخوان 1402، به شرح زیر است:
- نانواییها
- سوپرمارکتها
- داروخانهها و مراکز خدمات درمانی
- جایگاههای سوخت اتوماتیک و دستی
- . فروشگاههای فروش و ساخت محصولات هنری
- حمل و نقل درون شهری و تاکسی
- مدارس ابتدایی، راهنمایی و دبیرستان
- روزنامه فروشیها
- دفتر خدمات مخابراتی
- موسسههای خیریه
- فروشگاههای فروش کتاب و محصولات رسانهای
- عوارض راه و پارکینگها
- وجوه دولتی و قوه قضاییه
- اشخاص و شرکتهای مواد غیرمعدنی و نفتی
- باشگاهها وموسسههای ورزشی
- شرکتهای دانش بنیان با سطح فناوری 1
این فهرست مشاغلی هستند که از پرداخت مالیات کارتخوان معاف شدهاند. اما برای این مشاغل شرایط خاصی در نظر گرفته شده است که اگر مشمول آن شرایط باشند، معاف خواهند شد.
البته به این نکته توجه داشته باشید که اگر شرایط یا سقف درآمدی آنها از میزان مشخص شده بیشتر باشد، باید نسبت به پرداخت مالیات خود اقدام کنند.
در ماده 131 قانون مالیاتهای مستقیم ذکر شده است که «به ازای هر ده درصد (10%) افزایش درآمد ابرازی مشمول مالیات اشخاص موضوع این ماده نسبت به درآمد ابرازی مشمول مالیات سال گذشته آن ها، یک واحد درصد و حداکثر تا پنج واحد درصد از نرخهای مذکور کاسته می شود.
طبق این قانون اگر در طول یک سال درآمد فرد افزایش و تغییر پله داشته باشد، باید مالیات پرداخت کرده و دیگر از مالیات کارتخوان معاف نخواهد بود.
سقف معافیت از مالیات کارتخوان
طبق قانون مالیات مستقیم کشور ایران، مشاغلی که سود کمتر از ۳۵.۶۰۰.۰۰۰ تومان در سال دارند از پرداخت مالیات معاف هستند.
این مشاغل در دسته پله اول مالیاتی قرار میگیرند و درصورتیکه مبلغ درآمد سالانه بیشتر از این مقدار باشد، نسبت به سود برای آنها مالیات در نظر گرفته میشود.
مشاغلی که مازاد سود آنها بین ۳۵.۶۰۰.۰۰۰ تا ۵۰.۰۰۰.۰۰۰ تومان در سال است، در پله دوم پرداخت مالیات قرار میگیرند و باید 15 درصد مالیات پرداخت کنند.
افرادی که در پله سوم مالیاتی قرار میگیرند نیز با مازاد سود ۵۰ تا ۱۰۰ میلیون تومان شامل ۲۰ درصد مالیات میشوند.
در آخرین پله مالیاتی یا پله چهارم، به درآمد سالانه ۱۰۰ میلیون تومان، ۲۵ درصد مالیات تعلق میگیرد که صاحب کسبوکار باید نسبت به پرداخت آن اقدام کنند. البته فقط مالیات کارتخوان نیست، برخی از فروشگاهها موظف به پرداخت مالیات بر ارزش افزوده نیز هستند.
همچنین توجه داشته باشید که حتی مشاغل معاف از مالیات کارتخوان نیز موظف به تسلیم اظهارنامه مالیاتی سالانه به سازمان امور مالیاتی هستند. درصورت ارائه ندادن اظهارنامه مالیاتی مشاغل مشمول جرایم مالیاتی خواهند شد.
یکی از مهمترین و اولین مزایای معافیت از مالیات کارتخوان، کاهش هزینههای مالیاتی است. با برخورداری از این طرح معافیت مالیاتی، مبلغ پرداخت مالیات برای کسبوکارهای کوچک بهنحو قابلتوجهی کاهش مییابد. با در نظر گرفتن این امتیاز برای مشاغل و کسبوکارهای کوچک، انگیزه افراد برای راهاندازی کسبوکار بیشتر میشود و شاهد شکوفایی اقتصادی خواهیم بود.
همچنین معافیت مالیات کارتخوان باعث آسانتر شدن شرایط پرداخت مشتریان، سهولت در تجارت الکترونیکی، کاهش استفاده از نقدینگی و تشویق افراد به استفاده از پرداختهای الکترونیکی میشود.
ما در این مقاله، لیست مشاغل معاف از مالیات کارتخوان، شرایط برخورداری از این امتیاز و سقف مجاز برای معافیت از مالیات کارتخوان را بیان کردیم و این طرح معافیت مالیاتی با هدف تسهیل تجارت الکترونیکی، تشویق کسبوکارهای کوچک، شکوفایی اقتصادی و کاهش استفاده از نقدینگی اجرا می شود.