اعتبار مالیاتی، یکی از عبارات معمول در علم حسابداری است و این اعتبار، گامی بزرگ به سوی حمایت از مصرف کنندگان می باشد. البته که، اعتبار مالیاتی ارزش افزوده هم یکی از سیاستهای دولت برای آسان تر کردن شرایط برای مودیان مالیاتی و پرداخت مبلغ مالیات کمتر می باشد.
مفهوم اعتبار مالیاتی
اعتبار مالیاتی، یکی از شروط کاهش دهنده ی ریال به ریال مالیات نهایی مودیان مالیاتی می باشد و شرکت ها بر اساس این اعتبار، مقداری پول دریافت می کنند و در برابر این مبلغ دریافتی، مهلتی برای پرداخت مالیات از طرف دولت در اختیارشان قرار داده میشود.
در واقع، این امتیاز مانند تشویقی برای شرکتها به منظور پیشرفت در زمینههای مشخص مانند: انجام تحقیقات در حوزههای خاص می باشد و شرکتها هزینه پایین تری را به عنوان مالیات پرداخت میکنند.
مزایای اعتبار مالیاتی در مقایسه با معافیت مالیاتی
اعتبار مالیاتی، یک راه بسیار مناسب برای کاهش مبلغ مالیات پرداختی شرکتها است و امروزه این سیاست در کشورهای دیگری مانند آمریکا، ژاپن و کانادا اجرا می شود. بهره وری این روش در مقایسه با معافیت مالیاتی بیشتر می باشد و کمک بزرگی به شرکتها میکند. درذیل مزایای این روش را بیان می کنیم:
داشتن قابلیت برنامه ریزی
در این روش، دولت به راحتی می تواند، درآمدهای مالیاتی از دست رفته را محاسبه کند و بدون این اعتبار، در صورت صدور معافیت 30 درصدی برای یک شرکت برنامه ریزی برای دولت جهت بازیابی درآمدهای از دست رفته به دلیل مشخص نبودن مبلغ سوددهی سازمان مشخص نمی شود، ولی در صورت تخصیص اعتباری برابر با 2 درصد به این شرکت، فرصت دریافت مالیات با توجه به سود سازمان برای دولت فراهم و ضرر و زیان حاصله جبران می شود.
کمتر شدن هزینه های سازمان امور مالیاتی
هزینههای سازمان امور مالیاتی کشور کمتر می شود، زیرا اعتبار لازم برای شرکت ها به وسیله ی نهادها و سازمان هایی با حوزه فعالیت مشابه آن ها پرداخت می شود. در این حالت سازمان امور مالیاتی ملزم به پرداخت این مبالغ قابل توجه نمی باشد.
نهادها و سازمانها وظیفه ی تصمیم گیری در رابطه با تقسیم این اعتبار بین شرکتها را بر عهده دارند و حساسیت و دقت بیشتری در زمان تخصیص آنها صورت میگیرد. شرکتها نیز برنامه ریزی درست و دقیقی برای این بودجه می کنند و آن را در راه درستی خرج میکنند تا باعث توسعه و پیشرفت خود شوند.
روشهای اعطای اعتبار مالیاتی
اعطای اعتبار مالیات از طرف دولت به چند روش انجام می شود و در ذیل آن ها را بیان می کنیم:
تخصیص اعتبار در قبال افزایش سرمایه شرکت
ممکن است شرکتی هایی باشند که توانایی رشد و پیشرفتی قابل را داشته باشند، ولی به دلیل عدم وجود سرمایه، نتوانند کاری انجام دهند ودر این حالت اعتباری برابر با پنج درصد از طرف دولت به این قبیل از سازمانها اختصاص داده میشود تا بتوانند در جهت توسعه و پیشرفت خود، از ان استفاده کنند. در جهت توسعه خود از آن استفاده کنند.
اعطای اعتبار از مبالغ هزینه شده برای تحقیق و پیشرفت
یکی از برنامه های دولت برای تشویق شرکتها، رشد و پیشرفت آن ها اعطای اعتباری برابر با بیست درصد است. دولت 20 درصد از کل مبالغی را که شرکتها برای انجام تحقیقات برای رسیدن به اهداف خود لازم دارند را به آن ها اعطاء می کند.
دادن اعتبار به شرکتهای نوپا برای 5 سال اول فعالیت
یکی از مشکلات شرکتهای نوپا، تأمین هزینههای خود می باشد و با چالشهایی در این رابطه مواجه هستند. دولت با اعطای اعتبارات لازم به آن ها کمک و این کمبود هزینه را جبران می کند. یکی از این شرکت ها، سازمانهای دانش بنیان می باشند و برای پیشرفت هر چه بیشتر آن ها، حمایت های لازم را انجام می دهد.
شروط پذیرش اعتبار مالیاتی توسط سازمان امور مالیاتی
اعتبار مالیاتی، به وسیله سازمان امور مالیاتی تحت شرایطی خاص انجام میشود و در ذیل آن ها را بیان می کنیم:
- کلیه ی خدمات و اجناس خریداری شده ی آن ها مشمول ارزش افزوده نباشد.
- هزینه های ارزش افزوده خدمات و کالاها در بخش مرتبط با خود محاسبه و ثبت شود.
- مشخصات دقیق فروشنده و خریدار در فاکتور به جز مبالغ دقیق خدمات و کالاها ثبت شود.
- فاکتور تحویلی به خریدار با نمونه ی مورد پذیرش سازمان امور مالیاتی تشابه کامل داشته باشد.
- اجباری بودن ثبت نام فروشنده کالا در وبسایت مالیات بر ارزش افزوده.
با توجه به مطالب ذکر شده در این مقاله، اعتبار مالیاتی، شرطی است که صورتحساب مالیاتی نهایی مالیات دهندگان را ریال به ریال کاهش می دهد و بر اساس این این اعتبار شرکتها مقداری پول دریافت می کنند و در قبال آن مهلتی برای پرداخت مالیات از طرف دولت در اختیارشان قرار داده می شود.